Dnešní epizoda je věnována velice oblíbené potravině po celém světě – kakau. Dozvíte se, že kakao je velmi cenná potravina, a pro některé kultury dokonce cennější než zlato. Prozradíme blahodárné účinky kakaa na naše tělo i duši. Čokoládou se většinou ve fitness scéně straší, ale při vhodném výběru nám naopak může přinést různé benefity. Probereme si dlouhý seznam látek, které kakao obsahuje. Poslední část epizody věnujeme i temné stránce kakaa. Probereme na co si při výběru dát pozor, a jaké výrobky vybírat.
Díky za poslech a budeme moc rádi za případné sdílení, recenzi nebo zpětnou vazbu!
Partneři podcastu
Brainmarket.cz
Mitolight.cz
Reference
1) Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review
2) Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function
3) Effect of cocoa on blood pressure
4) Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
5) Cocoa, blood pressure, and cardiovascular health
6) People who eat dark chocolate less likely to be depressed
7) Benefits in Cognitive Function, Blood Pressure, and Insulin Resistance Through Cocoa Flavanol Consumption in Elderly Subjects With Mild Cognitive Impairment
8) Molecular mechanisms underlying the potential antiobesity-related diseases effect of cocoa polyphenols
9) Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women
10) Consumption of flavanol-rich cocoa acutely increases microcirculation in human skin
11) Psychopharmacology of theobromine in healthy volunteers