Máme tu další díl z našeho seriálu o stravovacích stylech. Na dnešním menu je ketogenní stravování. Rozebereme si, kde tato dieta vznikla a proč je dnes tak populární. Jaké potraviny jsou povolené a které naopak ne? Projdeme si mechanismus působení a pokusíme se odpovědět na složitou otázku – je to nejlepší dieta na hubnutí? Zároveň si rozebereme, jaký je její možný vliv na nabírání svalové hmoty a produkci síly. V podcastu uslyšíte i naše osobní názory a závěrečné shrnutí.
Brainmarket.cz – 10% slevový kód „ZAHRANICI10„
Zmíněné studie:
1) THE THRESHOLD OF KETOGENESIS (1922)
2) Ketogenic diet and other dietary treatments for epilepsy
3) A review of the carbohydrate-insulin model of obesity
4) Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets
5) Ketogenic low-carbohydrate diets have no metabolic advantage over nonketogenic low-carbohydrate diets
6) Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis
7) Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials
8) Relatively high-protein or ‚low-carb‘ energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance?
9) International society of sports nutrition position stand: diets and body composition
10) Long-term effects of a very low-carbohydrate diet and a low-fat diet on mood and cognitive function
11) Long-term effects of a very-low-carbohydrate weight loss diet compared with an isocaloric low-fat diet after 12 mo
12) Three consecutive weeks of nutritional ketosis has no effect on cognitive function, sleep, and mood compared with a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy individuals: a randomized, crossover, controlled trial
Díky za poslech a budeme moc rádi za případné sdílení, recenzi nebo zpětnou vazbu!